Wat te verwachten bij een inloopdouche


Veel mensen hebben bij een nieuwe badkamer een inloop-douche hoog op de wensenlijst staan. Bij een inloopdouche denkt men in eerste instantie vaak aan een douche zonder hoge instap zoals bij een traditionele douchebak. Hiervoor wordt vaak een platte douchevloer of een drain gebruikt.

In veel van onze ontwerpen wordt dan ook een inloop-douche opgenomen en in veel gevallen is het ook een fantastische oplossing, maar let op, soms wordt er wel eens te veel van verwacht, dus hier een overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden:

1. De inbouwdiepte

De bedoeling van een inloop-douche is dat de afvoer zo veel mogelijk in de vloer wordt verwerkt. Hoeveel is wel afhankelijk van de vloer, en met name de afwerkvloer. Bij een typische woning ligt namelijk op de constructievloer een afdekvloer. In die vloer mag gewerkt worden. In de constructievloer mag hooguit een gat geboord worden, maar in deze vloer kan verder niet gekapt worden.

afschot

De hoogte van de bovenkant van de douchevloer wordt bepaald door de dikte van de huidige afdekvloer. Is dat niet veel, dan kun je de sifon niet genoeg in de vloer kwijt waardoor de douchevloer hoger komt. Als dat niet veel is kan men overwegen de hele vloer iets te verhogen.

Wat ook meespeelt is waar de afvoer naar beneden gaat. Als er een mogelijkheid is om recht omlaag te boren en in onderliggende ruimte een nieuwe aansluiting te maken, dan hoeft de sifon niet onnodig hoog te liggen. Maar als er een woonruimte onder de badkamer ligt is dat natuurlijk geen optie. Dan is de installateur afhankelijk van de plek waar de afvoer omlaag gaat. Hoe dieper die afvoer ligt, hoe beter, maar nogmaals, je kunt niet de constructievloer openbreken.

In een geval waar de afvoer op de dekvloer ligt, de douche aan de andere kant van de ruimte komt tov de plek waar de afvoer omlaag gaat, en waar de afdekvloer minimaal is betekent dat de douchevloer toch hoger komt te liggen. Van te voren kan een inschatting gemaakt worden, maar op moment dat de ruimte gesloopt is pas echt alle informatie bekend. Ook dan pas kan de meest optimale oplossing worden bedacht.

2. Beluchting

Om inbouwhoogte te winnen kan de afvoer op de bestaande afvoer in de constructievloer worden aangesloten. De afvoeren worden dan tot aan dat punt vernieuwd. In de constructievloer kan niks worden vernieuwd. In dit geval kan ook vaak de beluchting op die leidingen niet worden gecontroleerd en is dit afhankelijk van hoe de aannemer e.e.a. destijds heeft aangelegd. Mocht de beluchting niet optimaal zijn dan kan  het bij een situatie met een bad en een douche voorkomen dat bij het leeglaten van het bad de douche een slurpend geluid maakt. Omdat de sifon in de drain kleiner is dan de oude sifon kan het zijn dat dit in de oude situatie niet merkbaar was. Het plaatsen van extra beluchters op de afvoer van het bad en/of bij de wastafel zou het probleem kunnen verminderen.

3. Kitwerk

Voordat een platte douchevloer of een drain wordt geplaatst worden alle plekken waar nog water doorheen zou kunnen komen waterdicht gemaakt. Denk aan de naden waar vloer en muur bij elkaar komen, bij een drain rondom de drain en ook onder de tegels wordt een waterdicht afschot gemaakt.

Na montage worden alle naden met speciale kit dicht gemaakt. Het is echter wel belangrijk dat van tijd tot tijd wordt gekeken of die naden nog goed zijn. Zonder de kit zal de douche nog enige tijd geen teken van lekkage geven, maar het moet ook niet te lang duren. De kit is de eerste bescherming en die dient ten alle tijden goed te zijn. Lekkages als gevolg van versleten kitranden vallen buiten de garantie en de schade wordt ook vaak niet door een verzekering vergoed.

4. Onderhoud

Houdt u er rekening mee dat door de over het algemeen kleinere sifon van douchevloeren en/of drains deze ook sneller verstopt raken. Gelukkig is hier over nagedacht en zijn ze eenvoudig te reinigen en raakt de afvoer niet verstopt. Het enige dat we u wel willen meegeven is dat haren ed doorgaans een of meerder malen per week uit deze sifons moeten worden verwijderd.

Meer informatie:

- instructiefilm montage drain

alligna keuken & bad design: inloopdouche